Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2008 10:24 - 15 млрд. евро стоят забравени в банки
Автор: geryordanova Категория: Бизнес   
Прочетен: 2573 Коментари: 15 Гласове:
1



Между 12 и 15 милиарда евро стоят забравени от 10 години насам из различни банкови сметки в Италия, съобщи вестник “Стампа“. Става въпрос за т.нар. спящи сметки, чиито собственици не са осъществявали никакви операции с тях от над 10 години. По закон, ако дадена сметка не бъде “радвижена“ нито един път за 10 години, или ако собственикът й не даде никакви признаци на живот, парите от нея отиват за държавата. След това биват използвани за фондове за икономическо “стабилизиране“ на служители с непостоянни договори или пък за обезщетяване на жертви на финансови измами. 

image

През февруари многобройни италиански банки обявиха списъците на спящите сметки и призоваха собствениците им да ги “събудят“, или с други думи - да внесат или теглят пари от тях. Само в италианската Пощенска банка има над 700 000 подобни сметки.
Шампион по спящи сметки в Италия е малкото селище Фрасино, до северния град Кунео. Една от всеки три банкови сметки в него е спяща.

www.prontosofia.com


Тагове:   млрд,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mismatched - хм
12.03.2008 12:28
доколкото ми е известно не е много хубаво че има спящи сметки - т.е. пари които не са в обращение. така се пропускат ефекти на мултипликация и т.н. и т.н.

гергана е по-наясно с това де :) тя може да обясни.
цитирай
2. geryordanova - Разбира се, че не е хубаво парите ...
12.03.2008 14:37
Разбира се, че не е хубаво парите " да спят", даже адски много се дразня на онази реклама, в която молят клиента да бъде по-тих понеже парите си почивали! Това е направо анти реклама!!! Парите не могат и не трябва никога да си почиват, спят, релаксират, стоят, застояват, мухлясват и прочие. Парите трябва винаги да се движат, за да умножават принадената си стойност!
Мисля, че и у нас има подобни "спящи" пари - някои хора, не знам по какви причини, предпочитат да държат пари в трезор, в банкова каса, а не на влог, което е още по-абсурдно! Имаме си и т.нар. "детски влогове" от време оно. Да си призная и аз имам такъв, та даже и два - по една "детска сметка" и от двете ми баби. И много се дразня като се сетя за тези "средства", защото и двете сметки са замразени под условие - "да се изплати при навършване на еди каква си възраст". Днешната банка ДСК, която е наследник на Спестовна каса, е пълна с такива "спящи" сметки. Друг е въпроса дали изобщо ще получа нещо след няколко месеца, когато условието на влоговете отпадне!
цитирай
3. анонимен - Привет, Гери! Добре дошла отн...
12.03.2008 15:35
Привет, Гери!
Добре дошла отново!
Доставяш ми несравнимо удоволствие да те чета и да съжалявам мъничко, когато работата те е поела и нямаш време за блога.
И аз до скоро бях от "щастливците" със "спящи детски влогове" в ДСК. До колкото знам повечето родени в края на 70-те и през 80-те години имат такива сметки. Било е нещо като мода тогава. Ти по-добре от мен си наясно със "стандартите" в банкирането.
Аз имах "щастието" да си закрия сметката мин. година поради навършване на възрастта, която родителите ми са поставили като условие, за да се изплати сумата. И трябва да споделя, че тегленето на натрупаните средства по личната партида изобщо не е лесна работа. Отидох в деня на рожденния си ден, показах личната си карта на служителката на банката, заявих че искам да изтегля цялата сума и да закрия влога, но уви - ударих на камък. Оказа се, че сметката е блокирана и дори служителите на банката не могат да правят нищо по нея, тъй като падежът още не е настъпил. Системата не я пусна дори за да олихви средствата и да ми каже каква сума ще получа накрая. Трябваше да отида в банката отново на следващия ден, когато вальорът вече беше минал, и след една камара бележки накрая получих някаква сума от порядъка на около 60 лв, вече забравих каква точно. Инфлацията си е казала думата през всички тези години! Забравих да спомена и че ми удържаха някаква комисионна за услугата и такса за закриване на сметката и унищожаване на спестовната книжка.
Та в крайна сметка думата ми е за "ползата" от спящите сметки - никаква полза няма и аз никога не бих открил такава сметка на детето си с мотива, че това са "бели пари за черни дни". Пълни глупости! Парите трябва да се движат!
Много е хубава традицията в Италия ако 10 г. сметката не е била "раздвижена" парите да се зачисляват в полза на банката или на някакъв фонд! Дано и в България измислят нещо по въпроса!
Поздрави
Ив.
цитирай
4. lambo - В БГ такава опасност няма
12.03.2008 16:11
Че кога бе на власт Виденов - Черешовата дръжка ?

Те тогава (през 1996 г.) всички "спящи" сметки на милиони българи, които бяха трупани чрез труд, кражби и пестене цели 20-30 години, бяха ликвидирани за няколко месеца. Когато долара от 80 лв. стана 3000 лв.

Така че тук в БГ се действа решително и безпардонно с тези престъпници, дето си държат парите в левове
цитирай
5. mmmmmmmmm - Добър урок
12.03.2008 16:12
за загрижения български родител.Макар,че трудно се варви срещу традицията дано някои се замислят върху този факт.И за мен е безмислено-инфланцията отдавна е обезценила средствата.Но говоря за себе си.
Полезен пост!
Благодаря,Гери!:))
цитирай
6. vladikoff - Регресен иск срещу държавата
12.03.2008 18:45
Наследниците в БГ ще имат право да си търсят парите от държавата, ако тя има ги отнеме по този начин (че и с лихвите, и с адвокатски хонорари, държавни такси...)
цитирай
7. geryordanova - @lambо
12.03.2008 20:35
Мисля, че сравнението Ви е неуместно. Под "спящи" сметки се разбират сметки, които за дълъг период от време (поне 5 г.) нямат движение по кредитната и дебитната си страна - т.е. нито са теглени от тях, нито са внасяни пари. Докато средствата на българския народ по време на социализма, в по-голямата си част, са си били напълно активни сметки - имали са и постъпления, и тегления поне веднъж годишно.
Това, че инфлацията е "изяла" натрупаното в тях е друг въпрос.
цитирай
8. bizcocho - :)
12.03.2008 23:18
ot spesteni zakuski:)))))))
цитирай
9. veniblg - и не вярвям...
13.03.2008 17:49
че собствениците очакват някакви облаги от лихвите.
цитирай
10. kvartala - Мъка.
13.03.2008 22:16
Мъка е вече да се оцелява в РБ.
цитирай
11. kvartala - Мъка де!!!
13.03.2008 22:20
До кога управляващите, в момента, ще си правят реклама колко са откраднали? То и по ТВ то и по инфото?
цитирай
12. geryordanova - @kvartala
13.03.2008 22:33
Докато има будали ще има и тарикати:)))) Мисля, че до голяма степен ние сами сме си виновни затова че им позволяваме да смъкнат от нас и последната ни риза!
цитирай
13. kvartala - Ще дойде време
14.03.2008 23:14
Ще дойде време в което ще ни се смеят внуци и пра- внуци. На едни ще вдигат паметници, а други ще забравят. И простотията пак ще си ходи по хората.
цитирай
14. gantree - @ Гери 13
15.03.2008 12:22
"Будала" е много готина, много весела дума. Турска. Обичам да се шегувам с нея, казвайки понякога, че думата е влязла в турския говор при първите им срещи и евентуални религиозни спорове с будистите - и от Буда, та "будалла", за последователите. В смисъл - "Абе мани го, тоя е будала", тоест, последовател на Буда, а не на Мохамед :))) Всъщност, контекстът в думата няма смисъл да се тълкува, тъй като e вярно, че будали винаги ще има, така е :))

С "тарикат" положението е малко по-деликатно :)))))
Думата също е турска, но коренът й е в арабското "тарика", което означава братство. "Тарикат" и до днес наричат мюсюлманските секти и дервишките ордени и братства, например тези на алевитите и бекташите у нас, в Добруджа.


Та, в горният ред на мисли, твърдението ти, че "докато има будали, ще има и тарикати" е доста спорно :))

Поздрави :)
цитирай
15. geryordanova - @gantree
15.03.2008 22:12
Благодаря за интересния коментар. Не знаех, че "тарикат "може да има и такава етимология.
Аз съм доволна от речника на чуждите думи, който имаме вкъщи. В него открих следните определения:
"будала" - разг., грубо, Глупак (тур.)
"тарикат" - разг. Отракан и хитър човек, обикн. младеж, който трудно може да бъде подведен. (араб. - тур.)
Справка: "Речник на чуждите думи в български" , изд. "Елпис", София, 1995 г.

Интересно до къде могат да доведат споровете за някакви си 15 "спящи" млрд. евро:))))
цитирай
Търсене