Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 14:24 - С парите от МВФ да изкупим външен дълг
Автор: geryordanova Категория: Бизнес   
Прочетен: 990 Коментари: 1 Гласове:
7



Коментар на Красимир Катев, зам.-министър на финансите (2001 – 2003 г.), член на Консултативния съвет по икономика и финанси на НДСВ Прехвърлянето от МВФ на 930 млн. щатски долара под формата на специални права на тираж (СПТ) в резерва на БНБ не е специална наша заслуга, а се прави за всички страни членки на фонда като подкрепа срещу кризата. Това е нещо, договорено още през април т. г. Сумата се определя спрямо квотата на всяка страна в МВФ, за България това е над $900 млн. Жестът е част от мерките на фонда да се повиши глобалната ликвидност. Това за момента е безпрецедентна позитивна стъпка. На нашето правителство не му остава нищо друго, освен да приеме на депозит тези пари и съответно да ги използва, когато потрябват. Разумно е да се използват, конвертирани в някаква валута, разумно е и да се използват например за плащане на външен дълг. В същото време не трябва да се притесняваме за нивата на лихвата, които ще трябва да плащаме за тези пари, тя ще е доволно ниска. По-важното е поддържането на високи нива на валутен резерв в добра ликвидност в нашата банкова система и във валутния борд. Знаем, че монетарните агрегати са много зависими от притока на свеж капитал отвън. При липса на такъв те се свиват, а при свиване на монетарните агрегати в България и при консервативно-фискална политика просто няма подходящи инструменти за стимулиране на растеж. Така че да, тези пари трябва да се ползват в един определен момент за плащане най-вече на външен дълг или за закупуване на наши дългови книжа на падеж. Най-лесно е нашата централна банка да продаде тези СПТ на Европейската централна банка срещу евро и с тях да откупи част от книжата ни, емитирани срещу българския външен дълг. Защо да се вземат пари от валутния ни резерв, за да се плаща дългът, а да не се използва този транш по предназначение? Трябва да се избере обаче точният момент, в който това да се направи. Може би дори най-добре е да стане догодина, когато имаме падежи по дълга. Лихвата по тях не трябва да ни плаши, тя ще е най-много около два процента. При надбавката около 0,5-0,75% и ниво на ЮРИБОР приблизително 1% това прави дори под 2%. Никъде няма да получим свежи пари при такова оскъпяване. В същото време лихвата по дълга ни е около 7 на сто - при всички случаи ни излиза по-евтино с цели 5 на сто. Така ще изтеглим от обращение по-скъп дълг, което е повече от разумно.  
Това не отнема обаче необходимостта от подготвяне и договаряне на нормално споразумение с МВФ за около 3 млрд. евро. Не пречи то пак да има характер на превантивно споразумение в подкрепа на платежния баланс. Колкото по-скоро се направи това, толкова по-бързо ще се премахне всякаква неизвестност и неяснота около статута ни до влизането ни в ERM2 - "чакалнята" за еврото. Сега това е една спасителна оферта и необходима мярка за възстановяване на доверието и за по-бързото излизане от кризата.


Тагове:   мвф,   дълг,


Гласувай:
7



1. haralanov - Здравейте!
21.09.2009 15:09
Преди половин Година ако не се лъжа,четох във Frognews.bg някаква прелюбопитна статия,за Външният ни дълг в момента.Той бил някъде в порядъка на 35 млрд. евро.И,че в един момент Държавата България просто няма да е в състояние да обслужва този дълг.Този момент щял да настъпи след около година-година и половина.Дали това е така,аз изобщо не се наемам да споря.Не съм икономист и тази материя ми е чужда.Но е тревожно,че малка страна като България има натрупан огромен външен заем.Вътрешната задлъжнялост е не по-малка.Не ме успокоява и факта,че ,,и другите живеят така,,.Гадно е да знаеш,че децата и внуците ти ще плащат за решенията на някой малоумник или откровен продажник като Милен Велчев.Извинявам се за изразите,защото не са в стилът ми но си е точно така.Зад всяка катастрофа и краденето на стотици милиони стоят конкретни лица.Преди 10 години можех да не се прибера в България,да създам семейство другаде и да направя най-логичното.Който и когато си поиска да изплаща милиардите евро.Не аз съм се договарял за тях и не аз искам да ги изплащам.Би трябвало и затова да има Референдум.Който иска трупането на Външен дълг,после да си го плаща!
цитирай
Търсене