Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2008 18:08 - Внимание, гранична зона!
Автор: geryordanova Категория: Политика   
Прочетен: 870 Коментари: 1 Гласове:
0



image

По 8000 марки (ок. 2000 лв.) е плащало правителството на ГДР за всеки източногерманец, застрелян при опит за бягство на българската граница. Това твърди преподавателят по политология в университета на германския град Олденбург, д-р Щефан Апелиус пред немското списание "Супер Илу", позовавайки се на български дипломатически източници.
Това е едно държавно престъпление, което можеше и да мине незабелязано, защото „нито България, нито Германия показват интерес към по-нататъшни разкрития“, коментира авторитетният немски вестник „Ди Велт“.

image

Според Апелиус, около 100 източногерманци са загубили живота си по българските граници с Гърция и Турция, за което граничарите са получавали награда от 10 дни отпуск, а държавата е прибирала по 8000  източни марки от ГДР. Поне 4800 източногерманци са се опитали да избягат по този начин на Запад, но само 3-3,5 % от опитити за бягство през България са се увенчавали с успех.
В България липсва заинтересованост да се разследват престъпленията на бившия комунистически режим, подчертава Апелиус. Той съобщава, че се е сблъскал със съпротивата на официалните институции, когато се опитал да се добере до някаква документация по инцидентите. Д-р Апелиус обвини Румен Петков, че е получил всички имена на загиналите граждани на ГДР, но е отказал да му съдейства за получаване на достъп до архивите на МВР.
„Вътрешният министър Румен Петков ми обеща, че ще ми осигури свободен достъп до досиетата на германските жертви, но това въобще не се случи. Дори подозирам, че имената и датите, които му съобщих по негово желание, са били използвани, за да бъдат покрити навреме съответните досиета. А що се отнася до новия закон, ще повярвам в промяната, когато получа папките в ръцете си”, казва в специално интервю за „Демокрация днес” Щефан Апелиус още през 2007 г. 
Според германският политолог на очи бие една ясна приемственост: „Бащата на сегашния председател на БСП е бил член на Политбюро и замесен с насилствената смяна на имената на турското малцинство. А дядото на сегашния главен прокурор също е бил член на Политбюро, както и шеф на ДС”, подчертава Апелиус. 
По думите на германския учен, по границите са били убити и хиляди млади българи, които са искали да избягат от комунистическия режим, но не са успели. Били са екзекутирани и млади семейства. 
В Германия също липсвало желание да се разследват убийствата по границите на България, защото немските фирми въртели добър бизнес у нас, твърди  Апелиус.

Още по темата:
http://oshte.info/01/berlinalle/milen/milen050.htm
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3220429,00.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3214276,00.html
http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=463&Itemid=4
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=268833



Тагове:   внимание,   зона,


Гласувай:
0



1. zharko - БЕЗГРАНИЧНИТЕ БЕЗОБРАЗИЯ...
28.03.2008 20:58
"...Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред има съмнения за ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ от страна на ръководството на МВР. Това каза пред журналисти председателят на комисията Минчо Спасов след края на заседанието, на което беше изслушан министърът на вътрешните работи Румен Петков."

Безгранични думи, словосъчетания...Как иначе можем да си обясним "престъпна дейност" и "от ръководството на МВР"?

Няма граница за морала, отговорността, държавността...

И на нашите граници в онези години са награждавали за убити бегълци..., но всичко е потулено, прикрито...

...Приемственост на подлостта, безнаказаността...

Докога???!!!

Всъщност, кого питам...
цитирай
Търсене