Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2009 11:43 - Троянов срещу Бокова - Защо изборът на ЮНЕСКО е скандален?
Автор: geryordanova Категория: Политика   
Прочетен: 1406 Коментари: 5 Гласове:
3



http://www.faz.net/s/RubFC06D389EE76479E9E76425072B196C3/Doc~EB2DBE163CDE1427F8D94F93D9E1F864E~ATpl~Ecommon~Scontent.html
Коментар на емигранта и писател от български произход Илия Троянов.

image

В тези седмици, когато отбелязваме едно епохално събитие - падането на тоталитарните режими в Източна Европа преди 20 години, ще бъде държана не една вълнуваща реч и ще има не една възпоменателна проява. Ще се поздравяваме, че тоталитаризмът е преодолян. За съжаление, той действително е поставен ad acta и споменът за него е отмахнат. В страни като Русия  - буквално, а другаде и в главите на функционери и политици от Изтока и Запада, както доказа изборът на българката Ирина Бокова за генерална директорка на ЮНЕСКО. Тъмната сянка на миналото
Едва ли може да се допусне, че онези правителства, които се застъпиха за избора й, не знаят нищо за биографията й. Като главен редактор на "Работническо дело" нейният баща, членът на Политбюро Георги Боков, беше най-големият пропагандатор в страната и доносчик на диктатора Живков. След навлизането на Червената армия през 1944 г. той преследва родопски опозиционери и според свидетелството на Михаил Сатев, лежал като "политически" пет години в затвора, е участвал в екзекуции на т.н. Народен съд.
Дъщеря му получава добра кадрова закалка, включая следване в Института за международни отношения в Москва, подготвящ под контрола на КГБ млади апаратчици от целия Източен блок за бъдещи задачи като дипломати и агенти. След това Бокова прави бърза кариера във външното министерство в София и като постоянен представител в ООН - пост, който се дава само на най-надеждните. Скоро след политическата промяна партията й, преименувана междувременно в Българска социалистическа партия, я вкарва в политиката и тя се издига до поста министър на външните работи.
Би могло да се възрази, че това наистина не е особено хубаво, но децата все пак не бива да се наказват заради делата на родителите им, а и че г-жа Бокова се е превърнала в убедена демократка. Но в такъв случай бихме пренебрегнали клановия характер на властовите отношения в България. Във всички области на обществото решаващо продължава да е от какво семейство произхожда човек. "Кой е кой" е своего рода препечатка на някогашните издания, само че с други първи имена. Това се отнася до областта на политиката /доскорошният премиер Станишев е син на бивш член на Политбюро/, както и до тази на правосъдието /генералният прокурор между 1999 и 2006 г. Никола Филчев е син на офицер от ДС, отговарял за контрола върху политическите затвори и Гулаг/.
Вход свободен за цинизма
Това са само два от хиляди примери, каквито има включително в икономиката, завладяна след 1989 г. изцяло от бившата номенклатура. Точно затова в България се шири корупция, точно затова мафията и държавата са в симбиоза, която междувременно плаши дори ленивите бюрократи в Европейския съюз.
Показателно е, че г-жа Бокова /също както и нейната партия/ не се дистанцира от престъпленията на тоталитаризма. Партията-наследница на бившата комунистическа партия не пое нито отговорността, нито вината, тя дори не се извини на жертвите. В парламентарен дебат братът на г-жа Бокова, Филип Боков се опита да се пошегува с двоякото значение на думата "вина", визирайки множественото число на думата "вино". "Вината ги поемаме с предястията", каза той. Дали някъде по света някой си е позволявал такъв цинизъм след една диктатура? Новата генерална директорка на ЮНЕСКО се числи към малка, властна прослойка, която съсипа България и сега играе играта на демокрация, за да не бъдат застрашени неправомерно придобитите й привилегии.


Тагове:   юнеско,


Гласувай:
3



1. анонимен - След като не се прие закон за лустрация,
26.09.2009 16:45
вече е късно и за кастрация. Всичко така се покри, изми и забрави, че наследниците и пранаследниците на " някогашните " , вече не само се правят, че не помнят, но някои от тях безсрамно се "отрекоха и разграничиха " дори от миналото на родителите си. Но не и от стремежа отново нахално и безскрупулно да пререждат и се вреждат !
Дори в маймунския свят това не се допуска. А ние се държим като двукраки примати. Хак да ни е !
цитирай
2. nadagr - Поздравявам ви за позицията, която сте изразила в блога си!
28.09.2009 09:23
То не бяха хвалебствия тия дни, не беше чудо.
Напълно я споделям!
цитирай
3. nadagr - Да, разбрах че е на Илия Троянов,
28.09.2009 09:46
но след като сте я публикувала тук, значи я споделяте.
Известен ми е Троянов, макар да не знам подробности за живота му. Но след като все още е политически емигрант,значи е ясно състоянието в държавата ни.

цитирай
4. zaw12929 - НЕ МОЖЕ ДЕЦААААТА ДА Плаащат за р...
28.09.2009 22:30
НЕ МОЖЕ ДЕЦААААТА ДА Плаащат за родителите си! Не намирам за грешно, да припомняте лошотията на тоталитазизма, но ... демокрацията оценява личностите и Ирина Бокова е личност и заслужава местото си.
Да не се допуска до длъжността е дискриминация- така правеха тоталитаристите, които заклеймявате, а постъпвате като тях!
Дори Бог иска да си прощаваме, а не да се мрази.
Да не се насъскваме за зло!
цитирай
5. burov - Съгласен съм с коментарът на № 6 - ...
30.09.2009 16:00
Съгласен съм с коментарът на № 6 - децата не са виновни за грешките на родителите си, както не си избираме семейството, в което да се родим. Друг е въпросът за професионалните качества и компетенции на избраната кандидатка. Не по-маловажен е и въпросът на каква цена се е отказала от надпреварата Бенита Фереро - Валднер???
цитирай
Търсене