Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 21:31 - 20 години от Мораториума за външния дълг на България
Автор: geryordanova Категория: Политика   
Прочетен: 2676 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 29.03.2010 21:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 29 март 1990 г. 9-ото Народно събрание приема радикална програма за реформа, с която се въвежда мораториумът. Българската външнотърговска банка на 26 март 1990 г. уведомява с телекс своите партньори - чуждестранните банки, че считано от 29 март временно спира изплащането на настъпващите падежи за ползвани от нея краткосрочни депозити, кредити за финансиране на внос на стоки, за финансиране на инвестиционни обекти, средно- и дългосрочни кредити.
Външният дълг на България към 1990 г. е почти 11 млрд. щатски долара. С решение на 36-ото Народно събрание от 23 януари 1992 г. се дава съгласие Министерският съвет да проведе преговори по неуредени задължения на Българската външнотърговска банка след мораториума от март 1990 г.
Споразумението за плащанията по външния дълг на България към банките от Лондонския клуб е подписано на 29 юни 1994 г.

http://calendar.dir.bg/inner.php?d=29&month=3&year=2010&cid=0&sid=&eid=9863  
СПОМЕНИ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ
Банкерът Борис Митев в интервю на Евг. Петров
http://www.blitz.bg/article/14512

- През 1990-а бе обявен мораториумът върху плащанията по външния дълг. Посъветваха ли се с банкерите, преди да го обявят? - Спомням си, че като ръководител на „Биохим” бях във Франкфурт в централата на Дойче банк, прие ни директорът за Източна Европа и ни пита по какъв повод сме при тях. Отговорихме му, че търсим кредити. „Ама какви кредити – казва той, вие не знаете ли, че току-що получих съобщение от София, че България обявява мораториум и няма да си плаща дълга”. Тогава беше огромна изненада за нас, после разбрахме, че решението е еднолично на Луканов. Обявяването на мораториума на практика спря дейността на търговските банки и срина икономиката. Защото и Лондонският, и Парижкият клуб след това спряха да дават пари. Тогава започна инфлацията, качването на цените, раздаването на продукти срещу купони и черните дни за България. А този директор от Дойче банк ни пита: „Защо го направихте това? Ние знаехме, че не можете да плащате. Вашият дълг беше отписан. Можехме да го разсрочим за 20 или 30 години! Той е и провизиран и застрахован”. 



Гласувай:
4



1. kostadin - Тошо не ни бе лащал 30% от трудовите ...
29.03.2010 22:43
Тошо не ни бил плащал 30% от трудовите възнаграждения!- Това беше един от основите икономически доводи на новите ни стари демократи.
Луканов и сие тези неща,които ни се злополучиха впоследствие ,ги предричаха оше от около 1982 година, но той беше от този среден ешалон в БКП за който тато ,казваше че не били съласни със социалистическата линия на партията .Никой и не споменава ,че имаше един период , в които се подготвяхме за социалистическа приватизация -още при Тошо...
Тогава в началото на прехода към небиието ,колко хора знаеха ,че Луканов разрешава и забранява изявите на "младата" ни опозиция.Никой не знаеше за "кръглата" маса в сянка.Но доста по -рано БКП вече се готвеше за раздържевяването по метода Ран-Рън ...Намножиха се към всяко ДСО банки Те бяха основани с капитала на същите тези ДСО-та,които рожбите им - ново излюпените банки изядоха във времето на голямото въодушевление обзело народа ни...Нищо не се лазбра за оъалите милиарди спечелени от предприятията ни в чужбина и до ден днешен...А в договора на голямото капиталистическо предприятие "Аско-Деница" образувано още в соиалистическото ни общесво,фигурираше едно основно задължение на фирмата -Да подържа максимано мисоки цени!... Забравихме ,че много добро не е на добро...Но какво направи Луканов?- Спазваше инструкциите получени от запада...
Скрой едно мораториумче и малко по- късно държавните ни гении —партиини комсомолски и профсъюзни )превърнаха от фирмен в държавен дълг.... Ее- изгоря държавата ни -но си имаме ативни и прогресиво мислещи милиардери даже.
Остава ни да се гордеес прехода и да попържаме даже и за неща които не са правили върлите комунисти до прехода или преврата ,наречен мирна революция.Прехода нистана заприлича на положениео на Вермахта при Сталин- град.Мисля ,че сме на финала, разиграл се при падането на Берлин.
Накрая има двеновини едната радосна ,а другата трагикомична:
-Ще чакаме възкръсването си от пепелта,както се случи с Германия
- Повторенията в историята са по- скоро
смешни пародии ,макар и трагични...за цялата българска държава.
цитирай
2. watchtowerman - Да! Дългът беше на една банка!
31.03.2010 17:15
А не държавен! Но източните и западните разбойници го направиха ДА Е! Все едно съседът ти да яде и пие в бара отсреща, а пък келнерът да дойде със сметката и да я иска от теб. Мисля, че такова прехвърляне на задължения историята не познава.
цитирай
3. burov - БВТБ не беше частна банка, а държ...
31.03.2010 23:23
БВТБ не беше частна банка, а държавна така че този дълг е на всички нас. Със заетите средства беше построена гордостта на комунизма - Кремиковци, Стомана - Перник, Свилоза - Свищов, ТЕЦ-овете из цялата страна, Соди - Девня, градчета като Гълъбово, Бобовдол, Раднево и пр.
Отворете и прочетете малко повече - сега непрекъснато излизат книги въз основа на архивните документи, в които се посочват причините за натрупването на българския външен дълг през годините.
цитирай
4. kostadin - Дълговете са на търговските дру...
01.04.2010 09:23
Дълговете са на търговските дружества,които са ги взели!Ако длъжникът не може да си върне кредита има законни капиталистически начини за решаване на проблема.Тук става въпрос не за това ,а за желанието на елита от БКП да остане на върха под формата на нов стар елит.Срива на социализма се дължи на вътешнопартийната борба в компартийте.
Интересно с какво може да се похвали прехода -освен с обедняването на народа ,съсредоточаваето на парите в хората от ДС и увеличаване на валутният дълг .Ние сме държава ,която не може да си произведе даже храната.
Вurov ,ти говориш на едро и приказките ти мога да мина за верни при хората родени след и малко преди 1989 година.Явно се чувствуваш добре в мътната вода на прехода.В края на крайщата редно е да говорим за троиното набъбване на валутните дългове през прехода след ,като се източиха 20 години.Иначе е възможно да обвиниме децата на Кубрат за днешното поожение на българският народ по света.
цитирай
5. lambo - Дали пък евреите не убиха своя Луканов ?!
17.06.2010 15:59
Защото отказа да им плаща дълга ...
А иначе в споразумението за изплащане на външния дълг, сключено от Ст. Александров и правителството на Беров, но гласувано от БСП, СДС и ДПС имаше такъв текст :

"БЪЛГАРИЯ ПРИЗНАВА ЗА СВОЙ ДЪЛГ, ДЪЛГА на БВТБ"
цитирай
Търсене