Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2008 12:48 - Краковски импресии (Стари Ринек) - VІІІ част
Автор: geryordanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1176 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 08.10.2008 12:52


Попаднете ли веднъж на Стари Ринек, няма как да забравите мириса му до края на дните си. Очарованието на този средновековен площад, най-големият в Европа заради уникалните си размери (200 м. на 200 м.), си намира местенце в сърцето и спомените на всеки, който се е осмелил да го посети, и отлита далеч от площта на тези 2 хектара плочки, цветя и колоритни заведения, пълни с посетители от всички краища на света.

image

Това "чудо" на средновековните майстори датира от 1257 г., когато започнало същинското образуване на град Краков по време на управлението на княз Болеслав V Невинния

image

Площадът умишлено бил проектиран да бъде огромен, за да привлича преминаващите търговци от чуждите земи и да ги накара да останат в Краков (който вече бил столица на полското кралство) и да предложат на местното население своите стоки и услуги. 

image

Така през всички векове, та и до ден днешен, краковският Ринек е най-големият градски площад и пазар в Европа. 

image

Площадът е мним свидетел на най-важните исторически събития в полското минало. На 10.04.1525 г.  Алберт І, дук на Прусия, именно на това място полага клетва пред своя феодал кралят на Полша, Зигмунд І Стария. На 24.03.1794 г. националният герой Тадеуш Косцюшко обявява от площада на Краков началото на своето нашествие в защита на руската окупация.

image

Местоположението на Ринек не е случайно. Площадът се намира по средата на т.нар. кралски път - посоката, по която са вървели всички полски крале по време на церемониите по короноването им, от двореца Вавел до градските крепости стени и портите на Краков. От всички страни площадът и пазарът са заобиколени от високи сгради, чиято стратегическа цел е била отбраната на хората, които се намират на открито под небето на площада и пазара. Старите тухлени постройки, които заобикаляли и през Средновековието, и днес, площада се наричат "kamenieca".

image

За тези 750 г., които ни делят от построяването на площада, той е бил обновяван и преустрояван многократно, но е интересно да се отбележи, че днес Ринек е с цели 5 м. по-висок отколкото е бил през Средновековието. В десния край на пазара има едно интересно местенце, в което със стълби любознателният турист може да слезе на 5 м. под нивото на площада и да усети тръпката да стъпва на плочки, по които са вървели Косцюшко, кралица Ядвига, полските крале от Ягелонската династия, Коперник и др. 
В средата на средновековния площад е направена възстновка на средновековните пощи, която въпреки характера си на туристическа атракция, учудващо работи и до ден днешен. 

image

Файтонът, който е на снимката, е абсолютно оригинален и запазен от времето на късното Средновековие. С него били пренасяни гражданската пощата и куриерските пратки на кралската фамилия от Краков до останалите европейски столици. Най-учудващото е, че пощата с тези файтони е трябвало да стигне до крайната си дестинация за точно 24 часа - факт, който бил реално постижим благодарение на обстоятелството, че конете били сменяни във всеки град, през който минавала пощата. По този начин приблизително на всеки 4 - 6 часа впрягът от 6 коня бил сменян с нови, отпочинали и добре нахранени коне. И така до следващият град.

image

Въпреки че е атракция, в ХХІ в. този средновековен файтон, продължава да е " в употреба". Той изпълнява функциите на павилион за пощенски картички и кутия, в която се събират писма и картички, адресирани до всички точки на света. В определени часови пояси, които се спазват абсолютно точно, идва служител на Краковската пощенска служба, който трябва да вземе събраните картички и писма и да ги отнесе до пощата, за да бъдат разпределени и изпратени до местопредназначението си. 

image

Така както е било и едно време с тази разлика, че днес картичките и писмата пътуват не с конен впряг, а със самолет. И пак стигат за същото време! 
Самоадресирах си картичка и я пуснах в червената кутия. Картичката пристигна в България още преди мен!

image



Тагове:   импресии,


Гласувай:
0



1. tera - Много приятна атмосфера -
13.11.2008 16:13
приказна :)
цитирай
Търсене