Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2008 14:54 - 111 г. от гибелта на Щастливеца
Автор: geryordanova Категория: Политика   
Прочетен: 3140 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 11.05.2008 15:31


На 11 май 1897 г. край пазарджишкото село Радилово един оловен куршум пронизва завинаги сърцето на един Щастливец, дал на света десетки фейлетони, пътеписи, кратки разкази и шедьовъра "Бай Ганьо". 

image

Алеко! Получателят на грешният куршум срещу съпартиеца си Михаил Такев. Щастливеца, който събира сили да нарече себе си с този псевдоним в най-тъжния момент от живота си.

image

Много съграждани на писателя от Свищов, начело с кмета на града и представители на общинската администрация, учители и ученици от училището, носещо неговото име, членове на туристическото дружество, както и свищовци, живеещи в София се събрахме днес на гроба на Щастливеца на Централните софийски гробища, за да отбележим тази годишнина. 

image

И за да не забравяме кой ни нарисува героя, с който пътуваме из Европа и се представяме като българи! Кой заплати с живота си, в търсене на истината, справедливостта и свободата........

image



Тагове:   Щастливеца,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. burov - Никой не умира завинаги докато има ...
11.05.2008 14:59
Никой не умира завинаги докато има живи, които да го помнят!
цитирай
2. анонимен - И Бай Ганьо се е поклонил пред съз...
11.05.2008 15:14
И Бай Ганьо се е поклонил пред създателя си, така като гледам по снимките.
цитирай
3. анонимен - Предполагам, че Бай Ганьо се е по...
11.05.2008 15:44
Предполагам, че Бай Ганьо се е поклонил на гроба на своя създател и е поднесъл цветя, купени със служебни пари и фактура!
О, Алеко, колко си бил прав, приятелю!
Тези, които сте ги докарали от Свищов, просто сте им платили екскурзийката до столицата - да видят и те малко свят и светът да види някакви си хора.
Алеко, Алеко, за коя България умря???
цитирай
4. анонимен - Убиваме Алеко всеки ден, както и величаем Бай Ганя...
11.05.2008 21:14
Животът в България стана толкова омерзен и изпразнен от съдържание. Всеки ден малко по малко убиваме Алеко у себе си, давайки път на Бай Ганьо за всичко и на всякъде.
Понякога се радвам, че Алеко е склопил очи макар и насила. Ако беше жив сигурно нямаше да може да преглътне доста от "морала" и "нравите" на управляващите ни. И сигурно би хванал перото, за да напише продължението на "Бай Ганьо".
Хубаво е, че свищовлии сте се събрали.
Поздрави
Цветан
цитирай
5. zaw12929 - zaw12929 Свищов е градът на моеето детство и младост. Алеко, домът
14.05.2008 09:58
му, честа спирка. Срещах и внук на истинския Бай Ганю в Свищов. Не набеден, да поднася цветя.
Алеко е знаме на комунистическата агитация, в борбата за унищожаване капитализма. Той сам го нарича обречен. Четете по вече. Това коментари ли са или ... Бог забавя, но не забравя. Искайте прошка. За надменност, злоба и омраза
Алеко по професия е юрист, назначиха го прокурор, но... не се справи по уважителни причини той от дете е възпитан да бъде нещо много по вече от другите. На кого Ви прилича ?! Семейството му е най образованото и богато. Държи кантори в света. Обслужва турската търговия. При тях идват българи за всякаква помощ А те не обичат хората с потури ( националното облекло за периода) Да се подиграват, да ги мислят за тъпи и недостойни е семейна черта.
ЕЖЕДНЕВНО ЗАБАВЛЕНИЕ. КАКТО И ДА ВЗЕМАТ СТОКАТА ИМ НА БЕЗЦЕНИЦА И ДА Я ПРОДАВАТ С НЕПОДОЗИРАНИ ПЕЧАЛБИ. ДОКАЗАТЕЛСТВО СА БОГАТСТВАТА ИМ. НИКОЙ НЕ ОТИВА С РЕМАРКЕ В ГРОБА ИЛИ С КОВЧЕЖЕ. Константинови са БОГАТИ надменни, горделиви. И за късмет: Още 17 годишен Алеко е писар в първата администрация на създаващата се Нова България ( на руския императотр- освободител,, отседал в дома им) И какъв ужас, когато именно хора с потури или техни деца се назначават да управляват ... Колкото по жестока е борбата на Алеко срещу този, който не го прави министър, толкова по трудно става истинският му просперитет. Неговите творби са доказателство за свободата на печата в първите години на Новата държава. ТОЗИ ПЛюС СЕ ПРЕМЪЛЧАВА Неговите писания са пресилени и неговата борба срешу Фердинанд напълно съвпада с днешните цели на медиите- да свалят управлението. Това го знам от дете.
Защото внук на прототипа на Бай Ганю живееше в Свищов, като управител на Дупариновите мелници, той лично разказва впечатленията си, за сблъсъка дядо- Алеково семеиство където расте писателя
Частните интереси и мечти на Алеко стават повод той да ни обрисува портрета на бруталния политик. Нищо не ни дава основание да го прешиваме на всеки, който е на власт. Хвърля и много незаслужени камъни по Царското семейство, които засенчват приноса му за България, а Фердинанд не ПРОСТО донася европейския прогрес, а го внедрява и ние, току що освободени сме в първите редици на внедряващите ел.ток, филми, автомобилли, самолети. Което няма кой да изтъкне или ние самите да оценим, защо България е едно чудо за Европа преди век. Кога и къде ще му поднесем ние цветя, на създателя на първата европейска държава след освобождението. Да хвърли камък на държавата ми, който е абсолютно праведен, и добронамерен. Без задни мисли.
Освен, ако и ние, като Алеко искаме власт не по начините предвидени в закона
В този смисъл намеците за поднесените цветя на гроба от Бай Ганю са ... меко казано... а има ли смисъл да се казва на хора, които всъшност са Бай ганювци в овчи кожи!
Алеко е убит от погрешен коршум.Нелепо. Ненужно. Не му остана време да се развие и като обичаш държавата си. Но, има поне две достоинства, които уважавам : върна се остана, искайки по своему да ни поправи с оръжието на смеха. но неможа да се развие и надрасне.
Затова и ние трябва да умеем да се надсмеем над своите грешки. Няма непогрешими. Който работи греши!. А добронамерени ли сме или...това чакаме.. да сочим грешки и да си ги измисляме
Край истината, минава и лъжата, повторена 100 пъти.
Има една истина. Че Бог не оставя никое дело без да вземе мълчаливо отношение. Горделивите и надменни Константинови младши- Алеко и сестрите му са белязани с черна орис и всички те загиват трагично, без да оставят поколение.
Това е жестоката истина. Минават 30 години, когато Община Свищов, когато много неща са забравени, приема дарението на къщата и я прави музей. Поклон пред паметта на Алеко. Не омаловажавам направеното от него като добро и като вреда. Не мога да я премълчавам, ...
цитирай
6. анонимен - Столицата,Алеко,Бай Ганьо
23.05.2008 02:01
Не съм съгласна с мнението на No 3 :
"...Тези, които сте ги докарали от Свищов, просто сте им платили екскурзийката до столицата - да видят и те малко свят и светът да види някакви си хора..."
Споделям мнението на zaw12929.

Още преди 113 години свищовски търговци имат кантори във Виена,Париж,Цариград.Били са почитани от mestnite търговци, с много добро образование ,учили в Роберт колеж ,говорели са свободно френски,облечени европейски,домовете им обзаведени по виенски тертип. София е била все още кално селце,в което насам-натам пълзят волски каруци.Но много скоро и в София започват да никнат красиви постройки.
А и в Свищов австрийски архитекти са строили великолепни сгради.
А какво да кажем за 21 век,когато да си българин не е вече въпрос на локализация,а на рефлектиране.Българите са по цял свят и идването им София не е такъв благодат,
"да ги видят и те да видят"...Хората са дошли да се поклонят пред гроба на писателя,на своя велик съгражданин Алеко Константинов.
И това ,че някой е роден в столица,а друг не ,е без
абсолютно никакво значение.
Често някой,за да се самоизтъкне ,а няма съществени аргументи,измъква факта,че е роден в София,което,разбира се не е негова заслуга.

Имам точно обратното впечатление за някои страни.Никакво въздействие върху мнението за някого не оказва това ,кой откъде е,или по-точно никой не напуска така лесно родния си край,само и само да е в столица.

А сега за Бай Ганьо - той,според Алеко, е един млад 30 годишен дребен търговец ,а не 65 годишен старец,както го наложи Бешков с карикатурата си ,тръгнал е с няколко мускала в пояса да види кое как е в Европата и това преди 113 години,какво всъщност е направил толкова :
не краде,не лъже,предлага своя стока,не пере пари...Посещава Операта,подозрителен е към лицемерната любезност,недоверчив е към другите,защото е бил много пъти лъган,подозира двоен морал в отношенията...Това прави той.
Но и се тупа по гърдите ,че е българин,не се свива и прикрива.
А и днес много 30 годишни бродят по Европата,едни успяват,други-не.

А Алековите пътеписи наистина са неповторими,
ярки,истински...
цитирай
7. анонимен - Vienna Saschka
23.05.2008 02:20
www.bgmuseum-vienna.com

Горното мнение е от мене,пропуснах да напиша
име,затова е отбелязано като "анонимен".
цитирай
8. анонимен - Анонимен 3 @ Сашка - Виена
23.05.2008 12:23
За вАша информация драга госпожо, аз лично присъствах на поклонението на гроба на писателя и с очите си видях как на неколцина "служебни" лица, докарани с държавни пари в София, им бяха дискретно раздадени карамфили, които те любезно да поднесат на гроба на писателя. Гергана Йорданова също присъстваше както знаете и тя може да потвърди думите ми, защото също видя "раздаването" на цветята и се възмути. Естествено, вродената й дипломатичност не би й позволила публично да назове имената на хората, които раздаваха цветята и тези, които ги получиха, а оставиха на гроба от "свое" име. за разлика от нас, които сме дошли на собствена издръжка, по свое желание и не ни се плащат "командировъчни" до София.
Замислете се кой плаща например венецът, оставен на гроба от името на кмета на Община Свищов. Той с негови лични средства ли го е заплатил или Общината, т.е. венецът е общински, а не на кмета!
Такива "финансово независими" новоизпечени градски първенци има не само в Свищов, пълно е с такива в цяла България. Затова е по-добре, че Алеко отдавна не е сред живите!
цитирай
9. geryordanova - @9
23.05.2008 12:41
Което си е истина, истина си е!
Но за жалост такава е порочната практика в България от десетилетия. Дори министрите поднасят цветя и венци, купени с фактура.
Грозното в случая бе, че става въпрос за хора, които със сигурност могат да извадят 2 лв. от собствения си джоб. А пенсионерите от туристическото дружество, които имат пенсия колкото джобните на ден на някои от присъстващите, все пак донесоха цветя купени лично от тях - с няколко левчета отделени от малката си пенсия!
цитирай
10. geryordanova - Въпросът не е в парите, а в уважен...
23.05.2008 12:43
Въпросът не е в парите, а в уважението. А то не се купува с пари, нито с цветя! То се извоюва! В моите очи тези възрастни хора го получиха точно за 1 секунда. За същото време някои други, които от години съм считала за авторитети в тяхната област, се изпариха до едни бездуховни маргинали.
цитирай
11. анонимен - Saschka-Vienna @ Anonimen 9 -споделям мнението Ви
23.05.2008 14:22
Даа,тъжна истина... Знаем притчата за бедната вдовица :
"...Като отмести погледа си от насъбралото се в храма множество Исус забеляза как мнозина бога таши пускаха пари в съкровищницата.Когато видя и една бедна вдовица да пуска там две лепти повика учениците си и им рече,че ТАЯ БЕДНА ЖЕНА Е ПУСНАЛА ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКИ ,понеже БОГАТИТЕ дали в даровете за бога ОТ ИЗЛИШЪКА СИ,а тя от немотията си пуснала ВСИЧКО,което имала..."

цитирай
12. geryordanova - @12
23.05.2008 19:31
Сашка, много ти благодаря, че ни напомни тази невероятна притча, която доста хора трябва по-честичко да си спомнят.
За жалост обаче само с четене не става. Това, което Анонимен описа, бе факт и на погребението на децата, които се удавиха в р. Лим, и продължава да се случва всеки ден и във всеки град в България независимо какъв е поводът - хубав или лош.
цитирай
13. luben - Интересно...
01.07.2008 17:51
беше да прочета коментарите. След "репортажа", разбира се. И още е пред очите ми пронизаното сърце на Алеко от музея в Свищов.

За постигането на духовна извисеност (или ниво) на една нация се изисква време. То отбира хората, които заслужават да носят най-доброто от нацията. Сега е период в който поне по медиите доминира чалгата, но аз имам доста впечатления от млади и будни хора (ярък пример за това е и авторът на този блог) и това някак си продължава да ми подхранва оптимизма за бъдещето.
цитирай
Търсене