Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2007 12:29 - Наследството на Майер Ашел
Автор: geryordanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.08.2007 12:32


image Снимка: rotschild.com

През 1821 година в семейството още не са се родили всичките пет сина и пет дъщери. Когато умира през септември 1812 година родоначалникът на фамилията Майер Ашел Ротшилд оставя на наследниците си не само огромно богатство, но и четири правила за правене на бизнес. Тези правила се спазват вече 200 години от всички, носещи легендарното име.
Петимата му сина никога не нарушават бащиното завещание: само мъжете ръководят бизнеса; женят се вътре във фамилията; не дават информация за богатството си и са непрекъснато във връзка, за да работят заедно. Така богатството не само се запазва, но и се умножава.
Заедно с династията си Майер Амшел създава и родовия герб. Доста след хан Кубрат той разказва на петимата си сина притчата за снопа пръчки, който не може да бъде прекършен. На герба на фамилията пръчките са заменени със стрели и той символизира философията на семейство Ротшилд: "Concordia, Integritas, Industria".
Първият Ротшилд е роден във Франкфурт. Прословутата фамилия идва от къщата с червения щит (Rot Schild) в населеното с еврейски семейства гето в покрайнините на града. Получил добрата "мая" от баща си, единият от петимата синове - Натан, не само увеличава фамилното богатство, а и става барон и първият английски пер от еврейски произход.
Натан извежда фамилния бизнес на ново ниво - финансирането на международни държавни проекти, и емитира заеми за правителствата на Съединените щати, Русия и Австрия. Финансира и строителството на Суецкия канал между Средиземно и Червено море, в който английското правителство придобива контролния пакет, когато се разбира, че хедифът на Египет иска да продаде акциите си.

image

Снимка: lcf-rothschild.com

Стрелите на семейния герб не могат да бъдат пречупени. 
"Единство, почтеност, трудолюбие" - на латински "Concordia, Integritas, Industria" - фамилната максима на Ротшийлд!



Тагове:   майер,   наследството,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене