Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2008 21:09 - Краковски импресии (Ягелонският университет) - V част
Автор: geryordanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1964 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2008 13:02


За мен беше особено вълнение като човек обвързан с академичната общност да прекрача прага на Collegium Maius - най-старата, запазена и до ден днешен, сграда от архитектурния комплекс на Ягелонския университет, намираща се на малката кокетна краковска улица "Ягелонска".  

image

Тук всичко носи "щемпела" на Ягелонската династия - от сградите и катедралите, през площадите и улиците, градската урбанизация и квартали, та до самия Университет. За поляците той е Всичко - и Майка кърмилница (Alma Mater), и храм на познанието, и покров на духовността... Тук в тези малки тесни аудитории, наподобяващи повече монашески килии, отколкото учебни зали, са получили своята академична закваса Николай Коперник, Станислав Лев, папа Йоан Павел ІІ, св. Йоан Кантус, Кщищов Зануси и много други.

image

Някак трудно е да се предаде усещането да се намираш в двора на Ягелонския университет - една грамада от чувства засяда в гърлото ти и те завладява напълно. И пристъпваш с благоговение сякаш прекрачваш прага на храм.  Едно малко шадраванче бълбука в центъра на университетския двор и те връща обратно в реалността. 

image

Стъпвам върху огромни каменни плочи на повече от 600 г., а знам, че по тях е минал самият Коперник 5 века преди мен. Плахо се озъртам да не би да се появи от някъде, нарамил под мишница някои от многобройните си ръкописи, описващи хелиоцентричната система за строежа на Вселената. И като ученик, който очаква да бъде изпитан всеки момент, "преговарям" знанията си по астрономия да не би да дам грешен отговор пред "човека, който спря Слънцето и завъртя Земята".
Уви, Коперник го няма, ала ръкописите му висят по стените на коридорите и някои от залите, а духът му брои някъде из аудиториите, превърнати днес в музеи - всяка стая е музей по нещо. И по историческа памет...
В една от аудиториите, например, е подредена сбирка от инструменти и пособия по астрономия, за които се твърди, че били използвани от самия Николай Коперник по време на студентските му години в университета. В същата стая е изложен и уникален глобус, за който се твърди, че е първият в света. На него, десетилетие след като Христофор Колумб открил Америка, била нанесена нова част - източното крайбрежие на Новата земя! А до глобуса е поставена снимка на повърхността на Луната с автографа на Нийл Армстронг - направилият една малка човешка крачка, но голяма стъпка за човечеството!

image

Забележителна е историята на университета - интересен разказ за науката по време на Средновековието, ала и ода за меценатство. През 14 в. Казимир ІІІ Велики, осъзнавайки нуждата от добре образовани кадри, особено юристи, които да поставят основите на градската администрацията в полските воеводства, измолил от папа Урбан V официалното позволение и благословия на Ватикана за откриването на висше училище, в което да бъдат обучени такива хора. Папата склонил и така през 1364 г. отворила врати т.нар. Краковска академия - вторият най-стар университет в Централна Европа. А над "катакомбите", както наричали аудиториите, над главите на студентите и тогава, и днес, се издига мотото: "Plus ratio quam vis " (По-добре с разум, отколкото със сила)

image

С разум, а не със сила Полша покорила съседните си държави, когато от тях в Краков започнали да се стичат десетки студенти, за да се запишат да учат в университета на Ягелонската династия. Литва, Русия, Прусия, Унгария, Бохемия били само част от държавите, до които се разрастнал географски университета. А в средата на 15 в. броят на чуждестранните студенти надвишил 40%, превръщайки университета в дома, в който се отглеждал интелектуалният елит на Полша и Средновековна Еврпа.

image

Пак със силата на разума, а не на властта кралица Ядвига, канонизирана за светица през 1997 г. от папа Йоан Павел ІІ, завещала приживе всичките си бижута в полза на университета, за да могат с тези средства да бъдат обучени будни деца от бедната класа. 

image

Забележително е, че фонд "Кралица Ядвига" съществува и до ден днешен и продължава да отпуска стипендии!!! Кралските перли и златни накити отдавна са претопени, ала десетки бедни деца са получили възможно най-доброто образование за своето време и са се пръснали по четирите краища на света, разнасяйки славата на това невероятно по своя академичен дух място и увеличавайки в пъти географските му мащаби. С разум, а не със сила...




Гласувай:
0



1. kosara2008 - благодаря ти...
29.09.2008 14:48
след тази разходка...ми е по-свежо...:)-
цитирай
2. burov - Твоето "интернет местенц...
29.09.2008 15:52
Твоето "интернет местенце" дава свежест и е глътка въздух за всеки твой читател. Днес се опитвах да намеря нещо нормално и приятно за четене в мрежата, но уви - всичко прелива от пошлост и лоши новини.
Пътеписите ти от Полша са просто невероятни. Казвал съм ти го и друг път. Жалко, че всичко е толкова кратко, а книгата е в режим "драфт":)))
цитирай
3. bovari - Много увлекателен разказ....
29.09.2008 23:09
докоснах се до атмосферата. Четейки текста, си дадох сметка колко различна е била съдбата на българската земя в края на XIV в. и колко различна е сега; колко различно постъпи нашия "цар" с наследството си, за разлика от кралица Ядвига?:( И защо се учудваме, че живеем различно?:(
Благодаря за споделянето:)

цитирай
4. merita - Замислих се, че докато науката и ...
30.09.2008 00:40
Замислих се , че докато науката и духовноста са давали плодове , то тук у нас е царял пълен духовен мрак и векове на робство .Стана ми малко тъжно.Поздрав.
цитирай
Търсене