Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2008 09:47 - 10 НЕЩА, КОИТО ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ Е НАПРАВИЛ ЗА ВАС
Автор: geryordanova Категория: Политика   
Прочетен: 2076 Коментари: 11 Гласове:
0



Статия на пресцентъра на Европейския парламент за 10 от нещата, които ЕП е постигнал в рамките на настоящия петгодишен мандат.

image

55 години след създаването си под формата на Обща асамблея и 28 години след първите преки избори Европейският парламент е утвърдил значително своите правомощия и позиция. Сега той има крайната дума по 75% от законодателните актове на ЕС на равна нога със Съвета на министрите. В тази статия Ви представяме само 10 от множеството неща, които ЕП е постигнал и които ще се отразят върху Вашето ежедневие в рамките на настоящия петгодишен мандат.

Защита на потребителите: безопасност на храните
 
През м. май 2005 г. членовете на ЕП одобриха по-строги правила за храните, за които се твърди, че са здравословни. Те искат по-ясни определения за твърденията, че храните са с „ниска енергийна стойност", „ниска масленост", „високо съдържание на  растителни влакна" и дори „намалено съдържание на холестерол".  Европейският парламент също разгледа възможността за хармонизиране на националните правила за добавянето на витамини и минерали в храните с цел да се подобри защитата на потребителите и свободното движение на стоки в рамките на ЕС.
 
Черен списък с авиокомпании
 
През м. ноември 2005 г. Европейският парламент разреши въвеждането в рамките на ЕС на черен списък с авиокомпании, които не отговарят на изискванията за безопасност. През м. март 2006 г. 93 авиокомпании, за които се счита, че не отговарят на нормите за безопасност на ЕС, получиха забрана да летят в рамките на Съюза. Също така правата на пътниците ще бъдат засилени чрез предоставяне на информация относно техния превозвач.
 
По-безопасно плуване в по-чиста вода
 
От 2013 г. най-късно потребителите ще бъдат в състояние да проверяват по интернет безопасността на местата за къпане в ЕС, благодарение на законодателство, което бе одобрено от Европейския парламент през м. януари 2006 г. Информацията ще бъде предоставена и на местата за плуване.
 
Важна роля в украинската оранжева революция
 
Европейският парламент беше сред най-влиятелните международни наблюдатели, които осъдиха нередностите по време на изборите през м. ноември 2004 г. в Украйна, като по този начин ускориха политическите промени. Впоследствие той изпрати екип под ръководството на полския член на ЕП Jacek Emil Saryusz-Wolski за наблюдение на новите избори на 26 декември 2004 г. По време на драматичните политически събития в Украйна членове на ЕП се срещнаха с представители на опозицията в Киев и присъствието им на демонстрация на площад „Независимост" бе посрещнато с овации.
 
Детски лекарства
 
Регламент на ЕС, приет от Европейския парламент през м. юни 2006 г., има за цел да гарантира, че от м. януари 2007 г. нататък децата ще получават лекарства, които са предназначени за детската обмяна на вещества, вместо по-малки дози от лекарствата, предписвани за възрастни.  Този регламент ще изисква от фармацевтичните компании да представят програми за изследователска и развойна дейност с цел да се събират данни, необходими за развитието на специфични лечения за деца.
 
Борба с тероризма, придружена от зачитане на основните права
 
Трагичните атентати във влакове в Мадрид през м. март 2004 г. и терористичните нападения в Лондон през м. юли 2005 г. бяха причина Европейският парламент да изрази загрижеността си относно липсата на сътрудничество между полицията и съдебните органи, както и на необходимата за предотвратяване на нападенията координация. ЕП подкрепи Съвета за бързото приемане на законодателство, което ще спомогне за преодоляването на подобни проблеми. Членовете на ЕП обаче са загрижени и за защитата на личните данни и потенциалната заплаха за гражданските права. Европейският парламент убеди Съвета и правителството на САЩ, че настоящото споразумение за прехвърляне на лични данни е незадоволително и следва да се замени с по-високи норми за защита на данните след изтичане на срока му на действие през м. юли 2007 г.
 
Свободно движение на услуги в ЕС
 
Директивата за услугите, която цели да улесни предоставянето на трансгранични услуги чрез премахване на пречките пред свободното движение на услуги във вътрешния пазар, достигна крайната си фаза в края на 2006 г.  В Съвета преговорите по регламента бяха в застой, но Европейският парламент изготви окончателната позиция, която позволи приемането на закон, в който се осигурява равновесие между конкуренцията и социалната закрила.
 
Ново законодателство на ЕС в областта на химическите вещества
 
Както и при услугите, именно Европейският парламент намери компромисно решение, необходимо за приемането на новия регламент за химическите вещества (REACH). Този регламент ще задължи производителите да регистрират всички химически вещества, произвеждани или внасяни в общи количества от над 1 тон на година. Регистрацията се отнася за около 30 000 вещества. За опасните вещества производителите ще трябва да представят план за по-безопасни заместители.
 
По-екологично бъдеще за енергийната политика на ЕС
 
Европейският парламент е движещата сила зад програмата за изменението на климата, като призовава за обвързващи цели за намаляване на емисиите на въглероден двуокис и увеличаване на използването на възобновяеми енергийни източници. Възгледите на ЕП са изложени в широкообхватен доклад относно предложенията на Комисията за енергийна стратегия, който бе приет с голямо мнозинство на 14 декември 2006 г.
 
Присъединяване на България и Румъния към ЕС
 
На 13 април 2005 г. Европейският парламент гласува решително в полза на присъединяването към ЕС на Румъния и България - одобрението на Европейския парламент е задължително условие при разширявания на Съюза. На 26 септември 2006 г. той потвърди, че датата за присъединяване е 1 януари 2007 г. след провеждането на разисквания, в рамките на които бяха обсъдени подробно опасенията, свързани предимно с корупцията, престъпността и последиците от възможна мащабна миграция.
 
Сред ключовите въпроси за изготвяне на бъдещо законодателство на ЕС са: изменение на климата, управление на отпадъците, имиграция, енергетика, разширяване на границите на ЕС, сигурност на летищата, далекосъобщения, пощенски услуги, аудиовизуални услуги и реформи във лозаро-винарския сектор.



Тагове:   неща,   парламент,   направил,


Гласувай:
0



1. geryordanova - Храмът на моите мечти се нарича Б...
29.04.2008 14:05
Храмът на моите мечти се нарича БЪЛГАРИЯ! От 01.01.2007 г. Европейският парламент е една от институциите на европейската държавност и в България. И не е лошо това, че в Брюксел и Страсбург има лобита на тази или онази компания, организация, асоциация и прочие там. СТРАШНОТО Е, ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ЛОБИРА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
Лобизъм не е мръсна дума, а въпрос на качества, способности и предприемчивост. И на готовност да посрещнеш открито и честно предизвикателствата на политиката и бизнеса.

Протестите срещу глобализацията са естествена реакция срещу един сложен, но необратим процес. Но аз смятам, че тя е предизвикателство, което трябва да ни обединява за да се премахнат идеологическите предразсъдъци на богатите и да се насърчи сътрудничеството между бедни и богати, а не да ни разединява и настройва един срещу друг. Нашето общо бъдеще зависи от това да играем в един отбор и да преследваме общи цели. Останалото е популизъм и евтина политика, лишена от смисъл за обикновените граждани.
цитирай
2. анонимен - Пфу
29.04.2008 14:18
Все едно слушам някой депутат...
К`во ме интересува мене, че сме гонели еднакви цели и че глобализацията била за добро като не води до нищо добро за обикновените хора. Безработица, съкращаване на работни места, скок в цените на хранителните продукти...
ГЛОБАЛИЗАЦИЯ???
цитирай
3. geryordanova - А защо си мислите, че Европа, рес...
29.04.2008 14:31
А защо си мислите, че Европа, респективно институциите й, е чувалът с подаръците на Дядо Коледа, който както брашнения чувал колкото повече го тръскаш, толкова повече "пуска"? Защо в България са малцинство хората, които вярват в някои вечни идеали като например мъдростта, заключена в думите на Кенеди: "Не питайте какво Америка е направила за вас, а се запитайте какво вие сте направили за Америка!"
Ценовите равнища на хранителните продукти са рефлексия на цените на петрола, а и на измененията в климата, които са необратими следствие на пренаселяването на планетата и антропогенният фактор. А и няма емпирично доказателство за влиянието на глобализацията върху цените!
Що се отнася до безработицата и редуцирането на броят на работните места, това са икономически последствия от изменението на финансовите, търговските и производствени ниши. Не виждам защо когато едно производство е губещо, то трябва изкуствено да бъде поддържано само защото трябва да се намира работа за определен контингент хора. За всеки има място, респ. работа, под слънцето. Въпрос на предприемчивост!
Илф и Петров са го казали много точно: "Спасението на давещите се в техните ръце!"
цитирай
4. burov - "Храмът на моите мечти се нарича БЪЛГАРИЯ!"
29.04.2008 14:39
Пожелавам ти да реализираш мечтата си за България! Гордея се, че познавам такъв невероятен човек - с различно мислене, освободен, космополит... и огромен ПАТРИОТ!
Честито ти Воскресение Христово! И продължавай да носиш този невероятен дух, с който зареждаш околните!
цитирай
5. geryordanova - В крайна сметка вие какво очаквате ...
29.04.2008 15:46
В крайна сметка вие какво очаквате от ЕС?
цитирай
6. geryordanova - На мен нищо от това не ми е познато, за ...
30.04.2008 09:34
На мен нищо от това не ми е познато, за което много се радвам. Колелото на историята се върти напред, а не назад. Така че не може нещата да се повтарят. Колкото и да са близки, те са принципно различни.
Едно от нещата, които не харесвам в типологията на мисленето в България е, че всички коментират по един и същи начин; повтарят заучени фрази от първият срещнат до тях и че едва ли не този филм са го гледали вече и че нищо добро не очакват да се случи. Без изобщо някога носът им да е видял по-далеч от Долни Богров примерно. И без изобщо да си дават реална сметка за какво става въпрос.
Знам, че в България ЕС е табу за мнозина от хората, но нещата се променят. В училищата има програми по европейско образование, в университетите почти всяка специалност изучава поне един семестър европеска интеграция, да не говорим за специалността "Европеистика".
Тези млади хора няма как да твърдят, че всичко им звучи до болка познато!
цитирай
7. анонимен - Тази година съм абитуриент и се и...
30.04.2008 11:43
Тази година съм абитуриент и се интересувам живо от евроинтеграцията на страната. Не съм запознат с онова, което е представлявала системата СИВ така че няма как да правя сравнения и аналогии. И не искам. Не виждам смисъл да се връщаме назад в миналото си. Трябва да гледаме напред.
В 11-ти клас имахме СИП с т.нар. "Европейски уроци". Онова, което дискутирахме, защото това не са уроци от типа "днес нов урок, утре ще те изпитаме дали си го научил вкъщи", беше много полезно за мен, помогна ми да науча много нови неща за това как функционират институциите на ЕС, какви са инструментите и политиките на Общността и как това влияе върху живота на обикновените европейски граждани.
Радвам се, че попаднах на този пост. Вярно, не са много нещата, които Европа, респ. ЕП е направил конкретно за България, но ние сме едва в началото на своето членство. Аз също не споделям философията, че трябва непременно да чакаме "манната небесна" от ЕС.
Просто хората в България трябва да си сменят чипа и да мислят проевропейски, а не балкански.
Сега границите са отворени, имаме стотици възможности за пътуване, развитие, контакти. Аз лично много харесвам времето, в което живея и затова не искам да се връщам назад в историята.
Явно просто сме различни. Някои хора обичат да се връщат назад, да си припомнят какво е било едно време. И моите родители мислят по този начин. Ей, хора, 21 в. сме! Събудете си!
цитирай
8. анонимен - Бих искал да добавя и още нещо
30.04.2008 11:59
Европейският парламент е единственият орган на Общността, който се избира пряко от европейските граждани и който изразява същността на демокрацията - гражданското представителство. От това по-голям шанс "да си разиграем коня" и да го накараме да направи повече от 10 неща за нас не съществува! С Договора от Лисабон нещата ще се задълбочат още повече. Просто от нас зависи как ще се възползваме от условията и шансовете на историческото време, в което живеем!
цитирай
9. geryordanova - @10, 11
30.04.2008 12:12
Благодаря ти, Анонимен, че си наминал покрай моят блог и си оставил мнение. Радвам се когато срещам млади българи, уверени в себе си, мотивирани, знаещи какво искат и как да го постигнат, с модерна визия за процесите в България и Европа.
Щастлив полет в младостта! Вярвам, че ще намериш своето поприще! Успех!
цитирай
10. gecheva - Гери,
30.04.2008 16:20
Може би е редно да спрем да питаме какво очакваме от ЕС, а да видим той какво очаква от нас. Според мен очаква на първо място да спрем да очакваме всичко да дойде отвън - демокрация, стабилност, икономически възход...Ако се научим сами да се оправяме, да контролираме нещата в собствената си държава, няма да свързваме ЕС с някакви свръхочаквания. Как мислиш?
Поздравявам те за написаното. Ева
цитирай
11. geryordanova - @13
30.04.2008 20:58
Колко вярно!
В момента се намирам във Виена, австрийската столица, и съм невероятно впечатлена от будното гражданско самосъзнание на виенчани - за всичко, по всяко време и навсякъде!!! Няма хартийка по улиците, няма преминаване на червено, няма закъсняващ градски транспорт... Мога да изреждам до безкрайност. И всеки знае рамките на своите права и ОТГОВОРНОСТИ!!! И никой не пита какво му е дал ЕС, а всеки трудейки се ежедневно в своите си задължения знае, че правейки нещото за себе си и държавата си го прави и за Общността.
И аз искам хората в България да спрат да се надяват и да очакват чудеса, както е написал № 10 - "да си сменят чипа", да впрегнем силите и възможностите си и сами да реализираме икономическия възход, но уви - някои хора просто никога няма да се променят. И спрях да се надявам да съзря промяната у тях...
цитирай
Търсене