Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 18:10 - 130 години от въвеждането на българския лев
Автор: geryordanova Категория: Политика   
Прочетен: 1404 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
130 години от влизането в сила на Закона за правото на сечене монети в Княжество България. На 28 май 1880 г. се провежда заседание на Второто обикновено Народно събрание (23 март 1880 - 18 декември 1880), което завършна с решението за приемане на Закона за правото на сечене на монети в Княжество България, с който се дава изключителното право на държавата да сече и пуска в обръщение монети.
За национална парична единица е определен левът, състоящ се от 100 стотинки. По време на дебатите Стефан Стамболов прокламира монетната единица да носи наименованието "франк", а неговите подразделения "сантим". Д-р Иван Богоров настоява думата да бъде "свободник". Мнението на депутата Йосиф Ковачев за чисто народното название "лев", обаче печели сърцата на всички.
Първите монети от по 2, 5 и 10 стотинки са медни и са отсечени в Монетния двор на Бирмингам (Великобритания) през 1881 г. През 1882 г. в Монетния двор на Санкт Петербург (Русия) са отсечени сребърни монети по 1 и 2 лева - първият български лев с благородно съдържание. През 1888 г. са създадени първите български медно-никелови монети със стойности 2, 5, 10, 20 ст. в отговор на потребността от разменни средства с малка номинална стойност. През 1894 г. идва и първата златна българска емисия на монети с номинална стойност 10 и 20 лева. Жълтиците са правени в Австро-Унгария. За отсичането на всички монети до 1951 г. са използвани европейски монетни дворове.
През 1952 г. е създаден Българският монетен двор и оттогава всички емисии разменни монети се изработват в него.
Монетосеченето в България датира от 1218-1240 г., когато за първи път по времето на цар Иван Асен II върху монетите е изписано името на български владетел.


Тагове:   лев,


Гласувай:
11



1. nkf - Румънската парична единица също се ...
04.06.2010 18:26
Румънската парична единица също се нарича Лев ,защото в превод точно това е значението.Причината е,че от 17 век в Северна България, Черноморието , Влахия и Молдавия масово са използвани холандски монети,които са имали изсечен лъв от едната си страна.Тези холандски пари са наричани левове от българското и влашкото население.
цитирай
2. viovioi - Чудесен повод за размисъл...
08.06.2010 16:13
Как и защо вековни традиции на европейските народи ( в случая нациналните валути) да бъдат заличени и заменени с една изкуствено създадена валута? И какво се случва с тези валути? Събират се, унищожават се или какво? Какво се случи с Дойче марката? Боже в каква велика глупост сме въвлечени. Аз категочрично не съм националист или голям патриот, но не разбирам смисъла от това обезличаване , размиване и великоевропейско обожание. Всички обожатели на престъпния Европейски Съюз по нищо не се различават от гъзолизците на КПСС и СССР. Разликата е почти нулева. Просто смениха божеството. Но не е далеч деня в който народите ще тръгнат на смели национално-освободителни войни, за да отвоюват това което загубиха, а то не е никак малко: Национален суверенитет, знаме, химн, валута, териториална цялост икономическа и политическа незавизимост. И този ден не е далеч. Гнева напира отвътре и ще изригне като вулкан и ще помете цялата номенклатурна свлоч в ЕП в едно със всичките лобисти и предатели на национални каузи.
цитирай
Търсене