Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2008 10:04 - Единственото мъжко гробище в света
Автор: geryordanova Категория: Регионални   
Прочетен: 1553 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 30.05.2008 10:08


Гробището Pinti във Флоренция е единственото мъжко гробище в света, съобщи вестник „Република“. Там са погребани 3800 монаси от Ордена на милосърдието. От 1898 година обаче гробището е затворено и напълно изоставено. Огромна поляна и мраморни статуи и бюстове са част от пейзажа на гробището. 
Единственият му „жив“ обитател днес е 70-годишният пазач Пиеро Отанели, който е син на предишния пазач.
image„Допреди 3 години идваше от време на време някой 80-годишен старец да остави цветя на гроба на мъртъв роднина, сега обаче не идва никой“, разказва пред вестника Отанели.
Гробището се намира насред жилищен квартал във Флоренция. Въпреки това то е потънало в абсолютно забвение. Гробището е било изградено през 1747. В началото там са били погребвани анонимните мъртъвци, чиито скелети са били използвани и при уроци и изследвания по анатомия. През 1824 то е преминало в ръцете на местните монаси.
Много от паметниците и бюстовете в гробището са в окаяно състояние. В една част от гробището са паркирани и пет стари катафалки.

http://www.prontosofia.com/news/?SectionID=11&NewsID=13939



Тагове:   мъжко,   гробище,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Да се грижат за гробовете,
30.05.2008 10:10
е присъщо на жените! Мъжете не обръщат внимание на тези неща!
цитирай
2. profruit - Тъжно
30.05.2008 10:18
Смъртта е част от живота, последната обаче, но никой не заслужава подобен финал.
цитирай
3. geryordanova - Понеже някои мои познати ме &quo...
30.05.2008 10:43
Понеже някои мои познати ме "обвиниха", че съм правела негативен пи ар на България, показвайки как се грижим за надгробните паметници на великите българи от историята, реших да покажа "практиката" и в Европа. Както сами се убеждавате, немарливостта и неблагодарността не са български приом, а са често срещано явление навсякъде по света.
Онова, което трябва да извлечем като поука, дори и от "отрицателния пример", е просто да не го следваме. И да имаме все пак "някакъв" праг на моралност и почит пред паметта на мъртвите. Защото както сега ние се отнасяме към тях, така и към нашата памет ще се отнасят поколенията след нас!
Слава Богу, и в България, и из Европа има и прекрасни примери за следване!
цитирай
4. tvoqsam - А как мислите,
30.05.2008 14:34
трябва ли да се погребват трупове или трябва да се изгарят?
Какво ще кажат еколозите- ако има такива в блог пространството?
Любопитно ми е да знам.
цитирай
5. burov - Любопитно...
30.05.2008 18:36
Ти винаги уцелваш такива нестандартни теми! Ами какво да кажа - те така или иначе италианците са го зарязали това гробище кажи речи още преди почти 2 века така че няма какво толкова да му се чудите.
Но от друга страна е тъпо, че никой не се сеща за това място при положение, че все пак става въпрос за монашески орден. Явно и на италианците им куца паметта към миналото!
Voivoi, защо Европейския съюз трябва да е виновен за случилото се след като самите италианци не си почитат историята? Барозу ли да дойде и да им почисти гробовете???
цитирай
6. geryordanova - Аз много се чудя относно този Орден ...
30.05.2008 18:57
Аз много се чудя относно този Орден на милосърдието. Доколкото си спомям от това, което ми разказваха по време на посещението ми в манастира на монахините от Ордена на кармелитките във Франкфурт, Орденът на милосърдието е създаден през 1950 г. от Майка Тереза! Той същестува и до ден днешен и има повече от 4500 монахини в над 130 държави.
Но може пък наистина да е съществувал такъв орден и за мъже монаси през 19 в. Знае ли човек?

Интересното за "кармелитките" е, че те принадлежат на католически орден, основан още през 12 в. Ежедневната им "програма" е да се молят по ДЕВЕТ часа на ден за какво ли не. Зимно време дори по прозорците им има скреж, защото доброволно се отказват от отоплението! У тях "човекът от цивилизацията" може да срещне мъдрост и смирение, които не можеш да откриеш у никого другиго от кръга, в който общуваш. Нямат навика да говорят освен ако не ги попиташ нещо, но когато кажат нещо не можеш да правиш нищо друго освен да се УДИВИШ на мъдростта, която струи от казаното. А съветите, които биха ти дали, вършат работа на всякъде и по всякакъв повод дори и да не прекрачвали прага на банка в живота си! Да не говорим за други области!
цитирай
7. jordanidis - паметта
06.07.2008 19:14
Все си мисля, че големия проблем се създава точно в това да се грижим за нечия памет. Какво ако ни помнят или не ни помнят? С какво ще промени това участта ни? Ще станем щасливи мъртви или нещастни мъртви? Това съвсем не е черен хумор! По - добре да помним живите и да се погрижим за тях, отколкото тези, които вече са бездушни. Понякога паметниците се опитват да компенсират несъвършенството на умрелите та дано те се запомнят с добро, но колко са били добри? - сам Бог знае. Та като казах Бог - ето един жив, който е бил умрял... и него толкова го помним... от хорска срама ходим на великден на църква.
цитирай
Търсене