Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2008 22:03 - Люба Величкова
Автор: geryordanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3222 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 24.10.2008 11:15


За мнозина в Българя името Люба Величкова е непознато. Признавам, че и на мен не ми говореше нищо до преди седмица, когато се озовах пред гроба й във централното виенско гробище. Красив гроб! Семпъл, но стилен. Ала все пак - Гроб! Там, където Тялото почива, а Душата се рее някъде другаде...

image

Най-отгоре на паметника, на немски, е изписана една невероятна мисъл, която напълно отговаря на космополитната личност, която почива в този гроб: "Тайната на Любовта е по-голяма от тайната на Смъртта". Много вярно, нали?
Питате се коя е Люба Величкова и защо е изписано името "Саломе" на надгробната плоча? Много просто - Люба е световно известно сопрано, което за жалост е останало малко популярно в България. Родена през далечната 1913 г. в с. Славяново, край Попово, тя завършва Консерваторията в класа на проф. Георги Златев - Черкин. Продължава образованието си във Виенската музикална академия в класа на проф. Лерхамер и веднага след завършването си е поканена да участва в оперните сезони в Грац, Австрия, а в последствие и в Държавната опера в Дрезден, Германия, по-късно и в Хамбург и в други по-малки немски градове.
От 1944 г. се установява за постоянно в Австрия, където става член на трупата на Австрийската Щатсопера, с която гастролира успешно на всички големи световни оперни сцени - “Ковънт гардън” - Лондон, ”Метрополитен опера” - Ню Йорк и др. 
Пее на сцените на оперни театри в Европа и Америка в ролите на Аида от едноименната опера, Маргарита във “Фауст”, Неда в “Палячи”, Донна Анна в “Дон Жуан”, Мими в “Бохеми”, Мадам Бътерфлай в едноименната опера на Пучини, Тоска в едноименната опера на Пучини, Дездемона в “Отело”, Саломе в едноименната опера на Р. Щраус, Лиза в “Дама пика”, Манон в “Манон Леско”, Йенуфа в едноименната опера на Л. Яначек и др. 
През 1950 г. Люба получава почетното звание “Камерзенгер” на Виена. През 1974 г. е наградена от Австрийското правителство с орден за високи заслуги към Австрия. Ролята на Саломе обаче й донася най-голямото признание - "Саломе на хилядолетието". Признание, което е изписано и на надгробния й камък.
В творчесската й биография се включват и 75 игрални и телевизионни филма, в които е участвала с главни и второстепенни роли. 

image

Дано не останем първите и единствени българи, поклонили се на гроба на тази велика българка!
Повече за Люба Величкова може да потърсите в Интернет, на стр. 8 на това издание на Община Попово, както и невероятната книга на нейната племенница - "Великата Люба Велич"

http://www.viennadnes.com/sp/s17.html




Гласувай:
0



1. dadide - Благодаря!
10.05.2008 22:20
Много тесен кръг хора от музикалните среди знаят за нея и за това, което е правила през годините. Надявам се, че твоя пост ще предизвика желание да научат повече за такива личности.
Поздрави!
цитирай
2. krotalka - Знаех за нея
10.05.2008 22:29
но не знаех, че е погребана във Виена. Имала е страшно интересен живот. Свекър ми(лека му пръст) много разказваше за нея.
цитирай
3. geryordanova - @krotalka
10.05.2008 22:32
Починала е на 1 септември 1996 г. във Виена. Гробът й е в прекрасно състояние, намира се в Алеята на артистите и се поддържа от Кметството на Виена с парите на австрийските данъкоплатци.
цитирай
4. burov - Признавам, че от теб за първи път ...
11.05.2008 15:03
Признавам,че от теб за първи път научавам, че сме имали такава оперна прима при това с такива високи постижения в оперното изкуство. Трябва повече такива материали да пишеш, защото иначе хората в България ще продължават да си тънат в незнание и в тоталното промиване на мозъци, което върви повсеместно.
Люба Величкова има ли семейство, роднини? Тя да не е почетен гражданин на Виена след като кметството се грижи за гроба й?
цитирай
5. geryordanova - @burov
11.05.2008 15:37
Не знам дали е почетен гражданин на австрийската столица. Питах Сашка за семейството й. Оказа се, че няма родственици, но все пак се е омъжила. За австриец, който бил най-обикновен, съвсем редови полицай. И този "неравностоен" брак породил множество коментари у "високото" австрийско общество и най-вече сред средите, в които българската прима е гастролирала, както и сред приятелите, колегите и най-близките й хора.
Гробът се поддържа от Общината, защото тя се грижи за целия парк. В алеята има и други известни личности, които са допринесли за авторитета на Виена без значение от техния произход и националност.
цитирай
6. tera - Чела съм книгата отдавна
12.05.2008 09:49
и много се бях впечатлила от тази жена.
Браво за поста, заслужава си повече хора да научат за нея.
Поздрави! :)))
цитирай
7. анонимен - Saschka,Vienna
22.05.2008 19:04
Привет на всички,които са проявили интерес и са писали!

Имам огромно желание да се свържа с

krotalka,

за да ми преразкаже спомените на своя свекър за ненадминатата Люба Велич.

Skape : sanja117
www.bgmuseum-vienna.com

Огромни благодарности на Гергана (Гери), всестранно талантлива млада и хубава българка, свищовлийка,която е отраснала в градината на
нашия ненадминат разказвач Алеко Константинов и която само за няколко дни престой във
Виена,успя да събере и пресъздаде толкова много впечатления,колкото,честно и с огорчение казано,не малко живеещи от години българи-
виенчани не са научили.

Сполука,радост и търпение на Гери и всички родолюбци!



цитирай
8. luben - Чудесно
01.07.2008 15:37
бях чувал от близки това име, но за мой срам го бях позабравил!

Интересно - преди месец посетих Свищов и ми бе така приятно там (и поради домакина ми, разбира се). А сега там имаше много интересно мероприятие, на което служебните ми ангажименти попречиха да ида.
цитирай
9. geryordanova - @8
01.07.2008 15:47
Римските борби наистина са били интересно мероприятие. Аз бях в чужбина и успях да видя само края им през уикенда. Определено доста сме изпуснали. Но затова пък има снимки. Ето това е официалният сайт на фестивала, в него има репортажи от всичките дни на фестивалната програма.
http://www.visitsvishtov.com/novae/bg/news/index.html
цитирай
10. luben - О, да
01.07.2008 17:39
аз бях сложил информация за това на блога, а един приятел прати и още снимки.

Ако се интересуваш, ще ти изпратя :) (не знам дали ги е сложил на някакъв сайт за това).

Все пак мисля, че ако това прекрасно нещо се повтори и догодина (или когато го организират пак), ще направя всичко възможно да си взема отпуска цяла седмица и да не изпусна...

Въпреки, че има толкова неща в живота, които изпускаме. И въпреки това - той е прекрасен!
цитирай
11. geryordanova - @10
02.07.2008 09:01
Догодина фестивалът ще се проведе в Германия по повод годишнина от битката в Тевтобургската гора, дала началото на историята на немската държава, както и в чест на военната мощ на непобедимият по онова време Тевтонски орден.
В Свищов се планира да се проведе отново фестивал, но не в такива мащабни размери.
Предполагам, че ще бъде не по-малко интересно, но лично аз предпочитам да присъствам на мероприятията в Германия, защото ще бъдат по-пищни и отбелязват една наистина важна дата от немската история.
цитирай
Търсене