Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2008 16:32 - Краковски импресии (Сукенице) - VІІ част
Автор: geryordanova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2103 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 03.10.2008 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сукенице е разположен на централният градски площад на Краков. От Средновековието до днес той е символ на народните занаяти и международната търговия. Под покрива на този пазар стотици производители и търговци от цяла Европа са се стичали и са разменяли своите стоки и услуги срещу пари, а най-често - чрез бартерната сделка. 

image

По време на Златния 15-ти век, Сукенице бил източник за множество луксозни и екзотични за времето си стоки от близкия Изток - кожи, коприна, подправки, билки и ароматни треви, восък и др., а краковските търговци изнасяли чрез Сукенице текстил, графит и сол срещу пари. 

image

Сукенице ми напомни за ученическите години, когато нашите учители в Търговската гимназия ни разказваха за възникването на парите и как те били предшествани от стоковото произвоствво, размяната и бартерната сделка. 

image

И сякаш техните уроци оживяха пред погледа ми. 

image

Въпреки че днес търговията в Сукенице не е така оживена и не се оглася от приканващите викове на търговците и производителите, атмосферата напомня за средновековната търговия, кипяла под този покрив.

image

Абсолютно всичко по щандовете е саморъчно направено от майстори на народни занаяти с естествени материали.

image 

Днес "бартерната размяна" е отстъпила място на "купуването" на сувенири от многобройните туристи от цял свят. Няма пазарене, няма алъш вериш, както би казал Бай Ганю. Плащаш в брой, получаваш  ресто и си тръгваш с чанта, в която гордо се мърда новата ти традиционна полска придобивка.

image

image

image

image

И всеки ден под покрива на Сукенице е пазарен... Не само петъка. За разлика от Средновековието, днес в ерата на глобализацията, няма живи животни, които да огласят с крякането и кудкудякането си, пазара и площада около него. Няма ги и маститите и хитри търговци от Изтока, които срещу каче с маслини и чанта със средиземноморски подправки ще се сдобият с обработени кожи и сол от близката край Краков мина Величка. Има многобройни туристи и също толкова зяпачи,  които поддържат усещането за радостно оживление сякаш е настъпил празник. 
Цялото това дръзко многолюдие само след няколко часа ще се изниже от Краков и ще поеме  четирите посоки на света, за да отнесе със себе си частички от невероятната Краковска закваса... от история, търговия, пари ... и още нещо...



Тагове:   импресии,


Гласувай:
0



1. helios - Гергана,
04.10.2008 00:10
Разказваш интересно и увлекателно.
Очаквам продължението!
Поздрави!:)
цитирай
2. libertybell - И за мен краковските
04.10.2008 02:14
импресии са голямо удоволствие!
Благодаря:)
цитирай
3. burov - Определено разказът ти, съчетан с ...
04.10.2008 21:53
Определено разказът ти, съчетан с живописните снимки, пресъздава усещането за средновековната търговия и има носталгични нотки към времето на бартерната размяна и стоковите пари.
Вярвам, че усещането да видиш и пипнеш всичко на живо е стократно по-силно от това само да го прочетеш, но ти както винаги умееш да използваш точните думи и поставяйки ги на правилното място можеш да накараш читателя ти поне за малко да повярва, че е попаднал с машина на времето в тази епоха, от която само може да се учим.
Благодаря за приятния пътепис и чудесните снимки! Продължавай в същия дух!
И дано повече хора имаме възможността да видим всички тези чудеса, за които разказваш в "писмата" си от Полша.
цитирай
4. vigo - Страхотно!
05.10.2008 08:17
Страхотно!
цитирай
Търсене